Варіанти непісного столу на Різдво та Святвечір
Часто виникає питання, щодо святкового столу на Різдво. Є багато варіантів, що приготувати гостям та рідним. Традиційно стіл має бути пісним, проте зараз не всі дотримуються цього правила. Тож, якщо ви серед тих, хто не дотримується цих традицій, редакція «Першого Міського» підібрали страви, які ви можете приготувати на Святвечір.
Більше половини українців цього річ не відмовилися святкувати Різдво за юліанським календарем, а саме за даними дослідження Соціологічної групи «Рейтинг» 55% громадян України святкують Різдво 7 січня. Українці накривають стіл та традиційно готують 12 страв. Але часто у господинь виникає питання, а що саме приготувати на Святвечір. Отже, перелік страв на різдвяний стіл від «Першого Міського».
1. Кутя
Інгредієнти:
- 250-300 г пшениці;
- 4 склянки води;
- 50 г вершкового масла;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 2-3 ст. л. меду;
- 2 ст. л. маку;
- 50 г волоських горіхів;
- 100 г кураги;
- 50 г родзинок;
- 1 лимон (цедра та сік);
- 1 см кореня імбиру.
Промийте 250-300 г пшениці й залийте чотирма склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності. Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим. Наріжте 100 г помитої чи розпареної кураги невеликими кубиками. Додайте в пшеницю з маслом чи олією подрібнену курагу і 50 г родзинок. Потім всипте 2 ст. л маку та 1 см натертого на дрібній тертці кореня імбиру. Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися. Добре помийте лимон, обсушіть. Натріть його цедру на дрібній тертці. Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона. Видавіть 1-2 ст. л. лимонного соку, влийте його в кутю і знову перемішайте. Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася. А вже після цього можна її насипати у красиву миску і ставити у центр святкового столу.
2. Салат з буряка та яблук з волоськими горіхами
Інгредієнти:
- буряк 300 г;
- кисло-солодке яблуко - 1 шт.;
- волоські горіхи - 3-4 шт.;
- лимонний сік - 1 ч. л;
- сіль, майонез за смаком.
Буряки відваріть або запікайте до готовності, дайте охолонути, очистіть і наріжте кубиками. Очистіть від шкірки та насіння яблуко, наріжте кубиками. Щоб воно не потемніло, збризніть його лимонним соком. Перемішайте яблука та буряки, посоліть, додайте майонез, зверху посипте дрібно нарізаними волоськими горіхами.
3. Різдвяний гусак
Інгредієнти:
- тушка гусака - 3-4 кг;
- кислі яблука - 10 шт;
- часник - 1-2 зубчика;
- мед - 1 ч. л;
- соєвий соус - 1 ч. л;
- сіль, перець за смаком.
За день до приготування потрібно підготувати та замаринувати тушку гусака. Добре вимийте його та очистіть від зайвого жиру. Усередині та зовні натріть сіллю, сумішшю перців, а часником — лише всередині. Залишіть маринуватися у холодильнику на ніч. Наступного дня наріжте половину яблук кубиками та начиніть ними гусака. Після закріпіть черевця зубочистками або зашийте, ноги птаха зв’яжіть. Розігрійте духовку до 200 градусів. Викладіть гусака на змащене деко або форму, що підходить за розміром, для запікання і накрийте фольгою. Під час запікання кожні 30 хвилин змінюйте положення тушки, перевертаючи то на грудку, то на спину. Поливайте жиром та знову накривайте фольгою. За 40 хвилин до готовності викладіть навколо гусака яблука, цілі або порізані навпіл. За 20-30 хвилин до закінчення готування зніміть фольгу і змастіть тушку сумішшю меду та соєвого соусу, щоб утворилася золота ароматна скоринка. У середньому час запікання – близько 2,5 години. Це залежить від жирності та віку гусака. Перевіряйте готовність, проколюючи тушку в самому товстому місці тонким ножем – сік, що виділяється, у готового гусака буде прозорим.
4. Січеники
Інгредієнти:
- куряче філе - 400 г;
- цибуля - 4-5 шт;
- яйце - 1 шт;
- часник - 2 зубчики;
- панірувальні сухарі - 100 г;
- сіль, чорний перець за смаком;
- рослинна олія - 100 мл.
Вимийте, обсушіть, очистіть від плівок і прожилок, дрібно наріжте курячі грудки. Додайте до м’яса дрібно нарізані цибулю та часник, посоліть і поперчіть. Додайте куряче яйце і ретельно перемішайте. Сформуйте з м’ясної маси котлети, обваляйте в панірувальних сухарях. Обсмажуйте на розігрітій сковорідці до рум’яного кольору близько 10-15 хвилин.
5. Пряженина
- свинячі ребра - 8 шт;
- напівкопчена ковбаса - 200 г;
- борошно пшеничне - 1 ст. л;
- цибуля - 1 шт;
- смалець - 2,5 ст. л;
- вода - 1,5 склянки;
- лавровий лист - 2 шт;
-запашний перець;
- часник.
Наріжте свинячі ребра на шматочки по 1-2 кісточки, ковбасу – на кружечки завтовшки близько 0,5 см. Обсмажте ребра на розтопленому салі з усіх боків так, щоб вони трохи зарум’янилися. Підготовлені ребра відкладіть. Обсмажте шматочки ковбаси і також відкладіть їх. Обсмажте нашатковану цибулю. Зменшіть вогонь, додайте до цибулі борошно, помішуючи, просочіть її жиром і обсмажте. Влийте в борошно теплу воду (порціями, постійно помішуючи) до консистенції рідкої сметани. Додати лавровий лист, перець і довести соус до закипання. Не забувайте помішувати. З’єднайте соус із ребрами та ковбаскою. Доведіть суміш до закипання, а потім томіть на слабкому вогні близько години. Наприкінці додайте давлений або подрібнений часник.
6. Козулі
- курячі яйця - 2-3 шт.;
- цукрова пудра - 200 г;
- борошно - 850 г;
- вершкове масло - 200 г;
- цукор - 2 ст;
- прянощі (кориця, імбир, кардамон) - 3 ч. л;
- сода - 1 ч. л;
- вода - 3/4 ст;
- сіль за смаком.
У суху каструлю з товстим дном висипте 1 склянку цукру, помішуйте. Коли цукор потемніє, обережно влийте окріп і варіть до повного розчинення карамелі. Додайте другу склянку цукру і варіть до повного розчинення. Зніміть з вогню, в гарячу карамель додайте вершкове масло, ретельно перемішайте, додайте прянощі. Одне яйце і два жовтки додатково збовтайте в окремому посуді і додайте до карамелі, коли вона охолоне. Перемішайте, додайте дрібку солі та соду. Поступово всипайте борошно, що просіюєте, вимішуючи тісто. Як тільки тісто стане однорідним і перестане липнути до рук, загорніть його в харчову плівку та заберіть у холодильник на добу. На наступний день розкачайте тісто на пласти по 3-5 мм, наріжте пряники. Застеліть лист папером для випічки. Розігрійте духову шафу до 200 градусів. Випікайте пряники 5 хвилин. Дайте їм охолонути. Збийте білок з цукровою пудрою. Отриманою сумішшю нанесіть на готові пряники візерунки.
7. Запечена скумбрія
- скумбрія свіжа - 2 шт;
цибулина велика - 2 шт;
- морква велика - 1 шт;
- часник - 2 зуб;
- помідор - 3 шт;
- перець солодкий - 1 шт;
- соєвий соус - 1 ст. л;
- олія - 2 ст. л;
- лимон - 6 кружечків;
- сіль, перець за смаком.
Цибулю нарізати великими півкільцями, моркву натерти на крупній тертці, а перець порізати соломкою. Дрібно порубати часник. Розігріти на сковорідці олію. Обсмажувати цибулю дві хвилини, потім покласти інші овочі, смажити ще п’ять хвилин і в кінці полити соєвим соусом. Овочеву «подушку» викласти в форму, де буде запікатися скумбрія. Скумбрію очистити і випатрати. Видалити чорну плівку з черевця. Розрізати скумбрію на шматочки розміром по три сантиметри. Викласти рибу в форму для запікання на овочеву «подушку». Між шматками риби вставити кружечки помідорів і лимона. Змастити рибу кулінарним пензликом, змоченим в олії. Покропити рибу зверху соєвим соусом. Запікати 20 хвилин при 200 градусах.
- 250-300 г пшениці;
- 4 склянки води;
- 50 г вершкового масла;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 2-3 ст. л. меду;
- 2 ст. л. маку;
- 50 г волоських горіхів;
- 100 г кураги;
- 50 г родзинок;
- 1 лимон (цедра та сік);
- 1 см кореня імбиру. Промийте 250-300 г пшениці й залийте чотирма склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності. Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим. Наріжте 100 г помитої чи розпареної кураги невеликими кубиками. Додайте в пшеницю з маслом чи олією подрібнену курагу і 50 г родзинок. Потім всипте 2 ст. л маку та 1 см натертого на дрібній тертці кореня імбиру. Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися. Добре помийте лимон, обсушіть. Натріть його цедру на дрібній тертці. Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона. Видавіть 1-2 ст. л. лимонного соку, влийте його в кутю і знову перемішайте. Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася. А вже після цього можна її насипати у красиву миску і ставити у центр святкового столу. 2. Салат з буряка та яблук з волоськими горіхами Інгредієнти:
- буряк 300 г;
- кисло-солодке яблуко - 1 шт.;
- волоські горіхи - 3-4 шт.;
- лимонний сік - 1 ч. л;
- сіль, майонез за смаком. Буряки відваріть або запікайте до готовності, дайте охолонути, очистіть і наріжте кубиками. Очистіть від шкірки та насіння яблуко, наріжте кубиками. Щоб воно не потемніло, збризніть його лимонним соком. Перемішайте яблука та буряки, посоліть, додайте майонез, зверху посипте дрібно нарізаними волоськими горіхами. 3. Різдвяний гусак Інгредієнти:
- тушка гусака - 3-4 кг;
- кислі яблука - 10 шт;
- часник - 1-2 зубчика;
- мед - 1 ч. л;
- соєвий соус - 1 ч. л;
- сіль, перець за смаком. За день до приготування потрібно підготувати та замаринувати тушку гусака. Добре вимийте його та очистіть від зайвого жиру. Усередині та зовні натріть сіллю, сумішшю перців, а часником — лише всередині. Залишіть маринуватися у холодильнику на ніч. Наступного дня наріжте половину яблук кубиками та начиніть ними гусака. Після закріпіть черевця зубочистками або зашийте, ноги птаха зв’яжіть. Розігрійте духовку до 200 градусів. Викладіть гусака на змащене деко або форму, що підходить за розміром, для запікання і накрийте фольгою. Під час запікання кожні 30 хвилин змінюйте положення тушки, перевертаючи то на грудку, то на спину. Поливайте жиром та знову накривайте фольгою. За 40 хвилин до готовності викладіть навколо гусака яблука, цілі або порізані навпіл. За 20-30 хвилин до закінчення готування зніміть фольгу і змастіть тушку сумішшю меду та соєвого соусу, щоб утворилася золота ароматна скоринка. У середньому час запікання – близько 2,5 години. Це залежить від жирності та віку гусака. Перевіряйте готовність, проколюючи тушку в самому товстому місці тонким ножем – сік, що виділяється, у готового гусака буде прозорим.
4. Січеники
Інгредієнти:
- куряче філе - 400 г;
- цибуля - 4-5 шт;
- яйце - 1 шт;
- часник - 2 зубчики;
- панірувальні сухарі - 100 г;
- сіль, чорний перець за смаком;
- рослинна олія - 100 мл. Вимийте, обсушіть, очистіть від плівок і прожилок, дрібно наріжте курячі грудки. Додайте до м’яса дрібно нарізані цибулю та часник, посоліть і поперчіть. Додайте куряче яйце і ретельно перемішайте. Сформуйте з м’ясної маси котлети, обваляйте в панірувальних сухарях. Обсмажуйте на розігрітій сковорідці до рум’яного кольору близько 10-15 хвилин. 5. Пряженина
- свинячі ребра - 8 шт;
- напівкопчена ковбаса - 200 г;
- борошно пшеничне - 1 ст. л;
- цибуля - 1 шт;
- смалець - 2,5 ст. л;
- вода - 1,5 склянки;
- лавровий лист - 2 шт;
-запашний перець;
- часник. Наріжте свинячі ребра на шматочки по 1-2 кісточки, ковбасу – на кружечки завтовшки близько 0,5 см. Обсмажте ребра на розтопленому салі з усіх боків так, щоб вони трохи зарум’янилися. Підготовлені ребра відкладіть. Обсмажте шматочки ковбаси і також відкладіть їх. Обсмажте нашатковану цибулю. Зменшіть вогонь, додайте до цибулі борошно, помішуючи, просочіть її жиром і обсмажте. Влийте в борошно теплу воду (порціями, постійно помішуючи) до консистенції рідкої сметани. Додати лавровий лист, перець і довести соус до закипання. Не забувайте помішувати. З’єднайте соус із ребрами та ковбаскою. Доведіть суміш до закипання, а потім томіть на слабкому вогні близько години. Наприкінці додайте давлений або подрібнений часник. 6. Козулі
- курячі яйця - 2-3 шт.;
- цукрова пудра - 200 г;
- борошно - 850 г;
- вершкове масло - 200 г;
- цукор - 2 ст;
- прянощі (кориця, імбир, кардамон) - 3 ч. л;
- сода - 1 ч. л;
- вода - 3/4 ст;
- сіль за смаком. У суху каструлю з товстим дном висипте 1 склянку цукру, помішуйте. Коли цукор потемніє, обережно влийте окріп і варіть до повного розчинення карамелі. Додайте другу склянку цукру і варіть до повного розчинення. Зніміть з вогню, в гарячу карамель додайте вершкове масло, ретельно перемішайте, додайте прянощі. Одне яйце і два жовтки додатково збовтайте в окремому посуді і додайте до карамелі, коли вона охолоне. Перемішайте, додайте дрібку солі та соду. Поступово всипайте борошно, що просіюєте, вимішуючи тісто. Як тільки тісто стане однорідним і перестане липнути до рук, загорніть його в харчову плівку та заберіть у холодильник на добу. На наступний день розкачайте тісто на пласти по 3-5 мм, наріжте пряники. Застеліть лист папером для випічки. Розігрійте духову шафу до 200 градусів. Випікайте пряники 5 хвилин. Дайте їм охолонути. Збийте білок з цукровою пудрою. Отриманою сумішшю нанесіть на готові пряники візерунки. 7. Запечена скумбрія
- скумбрія свіжа - 2 шт;
цибулина велика - 2 шт;
- морква велика - 1 шт;
- часник - 2 зуб;
- помідор - 3 шт;
- перець солодкий - 1 шт;
- соєвий соус - 1 ст. л;
- олія - 2 ст. л;
- лимон - 6 кружечків;
- сіль, перець за смаком. Цибулю нарізати великими півкільцями, моркву натерти на крупній тертці, а перець порізати соломкою. Дрібно порубати часник. Розігріти на сковорідці олію. Обсмажувати цибулю дві хвилини, потім покласти інші овочі, смажити ще п’ять хвилин і в кінці полити соєвим соусом. Овочеву «подушку» викласти в форму, де буде запікатися скумбрія. Скумбрію очистити і випатрати. Видалити чорну плівку з черевця. Розрізати скумбрію на шматочки розміром по три сантиметри. Викласти рибу в форму для запікання на овочеву «подушку». Між шматками риби вставити кружечки помідорів і лимона. Змастити рибу кулінарним пензликом, змоченим в олії. Покропити рибу зверху соєвим соусом. Запікати 20 хвилин при 200 градусах.