Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Чт
    Пт
    Сб
    Нд
    Пн
    Вт
    Ср
    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Святкова вечеря, щедра кутя та колядки: які давні традиції святкування Різдва збереглися до сьогодні

    24 Грудня 2023, 13:30 Поділитися

    Одне з наймасовіших християнських свят, з безліччю традицій і ритуалів - Різдво Христове.  Цьогоріч Україна перейшла на новоюліанський календар, тож відзначати його буде у вечір з 24 на 25 грудня.  З давніх часів у нас збереглися традиції, яких багато українців дотримуються і сьогодні: готують 12 пісних страв, щедру кутю, збираються у родинному колі,  а після колядують.

    Святкова вечеря, щедра кутя та колядки: які давні традиції святкування Різдва збереглися до сьогодні

    Різдву передує 40-денний піст. В цей період віряни відмовляються від деяких продуктів та моляться аби очистити тіло і душу. Завершується він 24 грудня. Тож у переддень Різдва  на святкову вечерю господині готують щедру кутю з пшениці чи ячменю і здобрюють її горіхами, маком, медом. Крім куті на стіл ставлять 12 страв. Обов'язково мають бути, борщ, вареники, гриби, картопля узвар. 

    У це свято завжди одягали світлий одяг і ні в якому разі не можна було зустрічати Різдво у чорному. 

    У цей день в оселі запалювали свічки, щоб притягнути благополуччя. Також просили вибачення у тих кого скривдили, аби не зустрічати світле свято з колишніми образами. 

    Уся родина сідала вечеряти, коли на небосхилі з'являлася перша зірка.

    Починали трапезу з молитви, а першою куштували кутю.

    За столом лишали місце померлим родичам, адже вважалося, що в цей день вони навідують оселю. Їм ставили страви та залишали ложки. 

    Згідно із українською традицією, в цей вечір прийнято провідувати батьків та хресних. До того ж, у Святвечір ходять колядувати. Діти й дорослі розігрують сцени народження Христа, розносять домівками кутю та співають різдвяні пісні.  Господарі віддячували колядникам частуванням та грошима.

    Різдву передує 40-денний піст. В цей період віряни відмовляються від деяких продуктів та моляться аби очистити тіло і душу. Завершується він 24 грудня. Тож у переддень Різдва  на святкову вечерю господині готують щедру кутю з пшениці чи ячменю і здобрюють її горіхами, маком, медом. Крім куті на стіл ставлять 12 страв. Обов'язково мають бути, борщ, вареники, гриби, картопля узвар. 

    У це свято завжди одягали світлий одяг і ні в якому разі не можна було зустрічати Різдво у чорному. 

    У цей день в оселі запалювали свічки, щоб притягнути благополуччя. Також просили вибачення у тих кого скривдили, аби не зустрічати світле свято з колишніми образами. 

    Уся родина сідала вечеряти, коли на небосхилі з'являлася перша зірка.

    Починали трапезу з молитви, а першою куштували кутю.

    За столом лишали місце померлим родичам, адже вважалося, що в цей день вони навідують оселю. Їм ставили страви та залишали ложки. 

    Згідно із українською традицією, в цей вечір прийнято провідувати батьків та хресних. До того ж, у Святвечір ходять колядувати. Діти й дорослі розігрують сцени народження Христа, розносять домівками кутю та співають різдвяні пісні.  Господарі віддячували колядникам частуванням та грошима.

    Теги
    • #кутя
    • #їжа
    • #різдво