Святкова вечеря, щедра кутя та колядки: які давні традиції святкування Різдва збереглися до сьогодні
Одне з наймасовіших християнських свят, з безліччю традицій і ритуалів - Різдво Христове. Цьогоріч Україна перейшла на новоюліанський календар, тож відзначати його буде у вечір з 24 на 25 грудня. З давніх часів у нас збереглися традиції, яких багато українців дотримуються і сьогодні: готують 12 пісних страв, щедру кутю, збираються у родинному колі, а після колядують.

Різдву передує 40-денний піст. В цей період віряни відмовляються від деяких продуктів та моляться аби очистити тіло і душу. Завершується він 24 грудня. Тож у переддень Різдва на святкову вечерю господині готують щедру кутю з пшениці чи ячменю і здобрюють її горіхами, маком, медом. Крім куті на стіл ставлять 12 страв. Обов'язково мають бути, борщ, вареники, гриби, картопля узвар.
У це свято завжди одягали світлий одяг і ні в якому разі не можна було зустрічати Різдво у чорному.
У цей день в оселі запалювали свічки, щоб притягнути благополуччя. Також просили вибачення у тих кого скривдили, аби не зустрічати світле свято з колишніми образами.
Уся родина сідала вечеряти, коли на небосхилі з'являлася перша зірка.
Починали трапезу з молитви, а першою куштували кутю.
За столом лишали місце померлим родичам, адже вважалося, що в цей день вони навідують оселю. Їм ставили страви та залишали ложки.
Згідно із українською традицією, в цей вечір прийнято провідувати батьків та хресних. До того ж, у Святвечір ходять колядувати. Діти й дорослі розігрують сцени народження Христа, розносять домівками кутю та співають різдвяні пісні. Господарі віддячували колядникам частуванням та грошима.