Принцип ТЗСХ: як на максимум відгуляти Новий Рік і не переїсти
Новий Рік неможливо уявити без розмаху наших кулінарних талантів. Для того, щоб свято було виваженим, варто знати лайфхак. Аби ви та рідні не переїли, слід скористатися принципом «Тарілки здорового харчування». Що це таке – розповіли у Центрі громадського здоров’я України.

Простими словами, це гра з кількістю продуктів. Вона, у підсумку, дозволить уникнути проблем з травленням. Тож, занотовуйте:
- 1/2 тарілки відводиться овочам та фруктам. Заповнювати половину обсягу картоплею не варто, адже вона має високий вміст крохмалю.
- 1/4 тарілки – під цільнозернові продукти. Ячмінь, пшениця, вівсянка, гречка, неочищений рис. Страви, виготовлені з них.
- Ще 1/4 – білок. Курка, риба, квасоля, горіхи. Все перераховане спокійно можна додати до салату, поєднавши з овочами.
Для заправки краще обирати в помірній кількості одну з рослинних олій: рапсову, оливкову, кукурудзяну, арахісову, соняшникову. Гідрогенізовану слід уникати через вміст шкідливих трансжирів. І загалом, візьміть на замітку: менший відсоток жирності – не завжди користь.
Під час частування треба пити більше води та намагатися не спокушатися на солодкі напої. Що стосується спиртного, то – невелика кількість натурального червоного вина.
Мирних свят, криворіжці!
