Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Сб
    Нд
    Пн
    Вт
    Ср
    Чт
    Пт
    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Борщ здорожчав на чверть за рік: УКАБ проаналізував як змінилися ціни на продукти з народного кошика

    18 Червня 2025, 10:00 Поділитися

    Вартість продуктів в Україні продовжує демонструвати нестабільну динаміку: дещо дешевшає, але стратегічні позиції, особливо м’ясо, невпинно дорожчають. Про це свідчать свіжі дані моніторингу цін від Українського клубу аграрного бізнесу.

    Борщ здорожчав на чверть за рік: УКАБ проаналізував як змінилися ціни на продукти з народного кошика

    Індекс борщу, який відображає загальну вартість інгредієнтів для приготування класичної страви, за місяць знизився на 12%, однак у річному вимірі зріс на 27% і нині становить 196 грн. Для порівняння: у травні тарілка борщу обходилася у 222 грн.

    Найбільший стрибок цін зафіксовано у категорії м’ясної продукції:
    -  куряче філе зросло на 11% за місяць і коштує 222 грн/кг (+39% за рік);
    -  яловичина (гуляш) – +6% за місяць до 336 грн/кг (+20% за рік);
    -  свинина (ошийок) стабільна на рівні 330 грн/кг, але це все одно на 31% дорожче, ніж рік тому. 
    Експерти пояснюють подорожчання курятини зростанням вартості кормів, а яловичини – обмеженою пропозицією на ринку. 

    Паралельно з цим, ціни на овочі нового врожаю падають, а продукти з минулого сезону – навпаки:
    -  молода капуста подешевшала на 66% до 25 грн/кг, але все ще на 64% дорожча, ніж торік;
    -  помідори стабільні – 99 грн/кг (+12% за рік);
    -  цибуля ріпчаста – +33% до 40 грн/кг;
    -  картопля (стара) – +10% до 38 грн/кг (+33% за рік).

    А от бакалія дешевшає: 
    -  соняшникова олія  подешевшала на 2% до 75,3 грн/850 мл;
    -   цукор – мінус 1% до 32,7 грн/кг. 

    Нагадаємо, раніше ми писали, що ціни на фрукти «б'ють» рекорди

    Індекс борщу, який відображає загальну вартість інгредієнтів для приготування класичної страви, за місяць знизився на 12%, однак у річному вимірі зріс на 27% і нині становить 196 грн. Для порівняння: у травні тарілка борщу обходилася у 222 грн.

    Найбільший стрибок цін зафіксовано у категорії м’ясної продукції:
    -  куряче філе зросло на 11% за місяць і коштує 222 грн/кг (+39% за рік);
    -  яловичина (гуляш) – +6% за місяць до 336 грн/кг (+20% за рік);
    -  свинина (ошийок) стабільна на рівні 330 грн/кг, але це все одно на 31% дорожче, ніж рік тому. 
    Експерти пояснюють подорожчання курятини зростанням вартості кормів, а яловичини – обмеженою пропозицією на ринку. 

    Паралельно з цим, ціни на овочі нового врожаю падають, а продукти з минулого сезону – навпаки:
    -  молода капуста подешевшала на 66% до 25 грн/кг, але все ще на 64% дорожча, ніж торік;
    -  помідори стабільні – 99 грн/кг (+12% за рік);
    -  цибуля ріпчаста – +33% до 40 грн/кг;
    -  картопля (стара) – +10% до 38 грн/кг (+33% за рік).

    А от бакалія дешевшає: 
    -  соняшникова олія  подешевшала на 2% до 75,3 грн/850 мл;
    -   цукор – мінус 1% до 32,7 грн/кг. 

    Нагадаємо, раніше ми писали, що ціни на фрукти «б'ють» рекорди

    Теги
    • #ціни
    • #зміни