Вгору
    Онлайн трансляція
    Програма передач

    Останні відео

    Назад до програми передач

    Попередні випуски

    Результати пошуку

    Рік повномасштабного вторгнення рф: згадуємо масовані ракетні удари по українським містам та об’єктам енергетичної інфраструктури

    25 Лютого 2023, 12:44 Поділитися

    Вже рік Україна бореться з російським ворогом, який розпочав повномасштабне вторгнення в нашу країну 24 лютого 2022 року. За цей час росія завдала 15 масованих ракетних атак по українським містам, 14 з яких – по енергооб’єктах. Але український народ та армія, не дивлячись на це продовжує відстоювати свою незалежність та визволяти свою територію.

    Рік повномасштабного вторгнення рф: згадуємо масовані ракетні удари по українським містам та об’єктам енергетичної інфраструктури

    За рік повномасштабної російсько-української війни рф випустила по Україні близько 5000 ракет, вони атакували мирні міста, житлові будинки, а також об’єкти критичної інфраструктурі.

    Першу масовану атаку росія завдала в перший день повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року. Країна-терористка в той день випустила щонайменше 64 ракети. Почався обстріл близько 4:00 ранку з початком так званої «спецоперації», яку оголосив російський диктатор з метою захоплення України. Після його промови і почався обстріл, били крилатими та балістичними ракетами по аеродромах, військових штабах і складах майже по усій території України. Найбільше уражень ракетами зафіксували в Київській області, у щонайменше 12 різних населених пунктах відбулися удари, зокрема у Білій Церкві, Борисполі, Броварах, також під обстрілами опинилася і сама столиця. Ракети влучили і по Івано-Франківській, Волинській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Полтавській, Чернігівській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Харківській та Дніпропетровській областях, у тому числі й Кривого Рогу.

    Після цього окупанти били ракетами, але не фіксувалися саме масовані атаки. Вже через пів року боротьби з російським ворогом божевільна країна знову взялася за ракетний терор українців і почала намагатися вивести із ладу об’єкти критичної інфраструктури нашої країни. 11 вересня 2022 року, в неділю росіяни випустили по Україні 12 крилатих ракет морського та повітряного базування — «Калібр» та Х-101. Українським ППО вдалось знищити 9 із 12 ракет, однак росіянам вдалось обстріляти Зміївську ТЕС та три підстанції високої напруги, внаслідок чого було знеструмлено 40 підстанцій різної напруги. Також атакували в той день і Харківську ТЕЦ, частково була зруйнована адміністративна будівля, тоді виникла величезна пожежа. Під час обстрілів загинули четверо енергетиків, троє дістали поранення. Сотні тисяч споживачів залишались без світла на Полтавщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Сумщині та Донеччині. Проте електропостачання вдалось відновити у доволі стислі терміни.

    Третя масована ракетна атака прийшлася на 10 жовтня 2022 року. Також сюди можна віднести і атаку дронів по Києву, яку здійснили окупанти 17 жовтня. Більше того, протягом того ж тижня, починаючи з 10 числа, відбувалися масовані удари по енергооб’єктах. 10 жовтня росіяни атакували енергетичну інфраструктуру України, випустивши 85 крилаті ракети повітряного, морського та наземного базування, балістичні ракети, зенітні керовані ракети, розвідувальні та ударні БпЛА типу Shahed-136. Від обстрілів загинули 23 людини, ще 100 отримали поранення. Станом на 10:00 того дня було пошкоджено 11 важливих споруд енергетики у восьми регіонах та місті Києві. Частину областей знеструмили. «Укренерго» повідомила, що у деяких містах і населених пунктах країни можливі перебої з електропостачанням. Усього протягом 10 жовтня та під час менш потужних обстрілів у два наступні дні, ракетними ударами пошкодили 28 об'єктів енергетичної інфраструктури. Протягом наступного тижня, до 18 жовтня, ракетами та дронами-камікадзе росіяни уразили та пошкодили 408 об'єктів інфраструктури, із них понад 45 – об'єкти енергетичної інфраструктури, також відомо про пошкодження 180 житлових будників. Часті обстріли енергетичної інфраструктури протягом наступних днів, а надто 19 жовтня, завдали суттєвої шкоди. Національний оператор НЕК «Укренерго» був змушений вдатися до планових відключень споживачів. І вже тоді ми дізналися, що з настанням холодів частота вимкнень може зростати.

    Четверта масована ракета атака сталася 22 жовтня 2022 року. Вона ж була другою, що спрямована по енергетичним об’єктам України. Рашисти випустили 33 ракети, з яких 18 ракет перехопили ППО а 15 влучили по важливих енергетичних спорудах у Кропивницькому і Голованівському районах Кіровоградщини, по енергообʼєкту Одеської області та міста Рівне.

    Вранці 31 жовтня 2022 року відбувся третій великий ракетний удар по енергетичній інфраструктурі України. Саме того дня росіяни ввели у свою тактику, а саме: пуски ракет у декілька хвиль. Армійці рф запустили 78 ракет із літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95/Ту-160 випустили 55 крилатих ракет Х-101 та одну Х-59 з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська. Сили та засоби Повітряних сил тоді знищили 44 крилаті ракети. Окрім того, росіяни завдали ударів 22 ракетами з комплексу С-300 та застосували 5 безпілотників. Внаслідок цього окупанти пошкодили 18 об'єктів у 10 областях, знеструмили ділянки залізниці та сотні населених пунктів у семи областях України. Ракети поцілили по Київській, Кіровоградській, Запорізькій, Чернівецькій, Черкаській, Харківській областях, на Вінниччині збита ракета впала на цивільні будівлі. Росіяни завдали ракетних ударів по Дніпровській ГЕС, Дністровській ГЕС і Кременчуцькій ГЕС. Внаслідок ударів по об'єктах критичної інфраструктури в Київської області близько 80% споживачів столиці залишилися без води, були перебої зі світлом. Того ж дня ворожі ракети порушили повітряний простір Молдови.

    Наступна ракетна атаки по містам України відбулася 15 листопада 2022 року, окупанти вели четвертий масований ракетний удар по енергетичним спорудам України, який за кількістю випущених ракет — 96 одиниць, перевершив попередні ракетні обстріли. Зі стратегічних бомбардувальників Ту-95, Ту-160 з району Каспійського моря та Ростовської області запустили ракети типу Х-101 та Х-555. Водночас, з акваторії Чорного моря запустили «Калібри». За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля ракетними ударами росіяни вивели з ладу майже половину енергосистеми України. Але в цей день на озброєнні українських військових вже були засоби протиповітряної оборони ЗРК IRIS-T SLM та NASAMS. 15 листопада Протиповітряна оборона збила 75 крилатих ракет, дві керовані авіаційні ракети Х-59, 10 шахедів, один БпЛА «Оріон» та один «Орлан-10».

    23 листопада 2022 року Україна знов опинилася під масованою ракетною атакою, саме в цей і трапився перший блекаут по всій країні. Окупанти випустили 70 ракет, нашим військовим тоді вдалося збити 51 ракету. Через ушкодження інфраструктури були запроваджені аварійні вимкнення електричної енергії по всій території України. Повернути знеструмлені АЕС до енергомережі вдалось лише наступного дня, 24 листопада. Лише Запорізька АЕС лишилась працювати на дизель-генераторах. В шахтах Дніпропетровської області через знеструмлення опинились заблокованими майже три тисячі гірників. Понад 85% потягів «Укрзалізниці» затримались в дорозі на понад годину. Більш того, через перебої без електричної енергії залишилась і Молдова. Всього по всій країні внаслідок ракетного обстрілу за даними Національної поліції станом на 24 листопада загинуло десятеро осіб, серед них двоє дітей, ще 52 особи зазнали поранень. Згодом в лікарні загинула сьома людина внаслідок удару по Вишгороду. У Кривому Розі в той день ввели в дію план роботи при повній відсутності електроенергії. Лікарні підключили до генераторів, де можливо підключили і водозабори, насосні та малі котельні. Але все ж таки більшість мешканців міста залишалися без води. Світла не було по всій країні.

    Слідом за цим прийшла наступна російська ракетна атака 5 грудня 2022 року, вона стала шостою по енергетичній інфраструктурі. Цього разу обстріл припав на 28-му річницю підписання Будапештського меморандуму. Ще однією особливістю цього обстрілу стали удари по аеродромах стратегічної російської авіації «Енгельс» та «Дягілєво». Завдяки їм вийшли з ладу кілька стратегічних ракетоносців, у випадку Дягілєво — Ту-22М3, споряджений ракетою Х-22, а в «Енгельсі» — пошкоджений Ту-95МС. В той день Повітряні сили відбили масований ракетний удар по Україні та збили більше 60 із понад 70 ракет окупантів. Частина однієї з ракет знову впала поряд з містом Бричани на півночі Молдови. У Молдові були тимчасові перебої з постачанням електричної енергії. Внаслідок завданих ушкоджень об'єктам інфраструктури довелось застосувати аварійні відключення електричної енергії, однак енергосистема України зберегла цілісність та працювала синхронно з Європейською електромережею.

    16 грудня 2022 року терористи запустили по нашій державі 76 ракет, які направляли по об’єктах енергетичної інфраструктури. 60 з них збила протиповітряна оборона України. Ця атака стала наймасовішою для столиці, адже рашисти випустили по ній 40 ракет, 37 з яких знищило наше ППО. Крім того, влучання були і в Кривому Розі. Ракета влучила по в житловий будинок у Тернівському районі міста. Російський снаряд вбив молоду пару і їх півторарічного сина, 64-рчіну жінку. Пізніше у лікарні помер ще один 51-річний чоловік.

    Напередодні Нового року росіяни не полишали надії зіпсувати свята українців та залякати наших громадян. Тож вони знову атакували ракетами українські міста. 29 грудня 2022 року о 8:00 ранку окупанти випустили по нам шахеди та ракети, які запускали з кораблів і стратегічних бомбардувальників, а також із ЗРК С-300. Сили ППО збили 54 із 69 російських ракет. Також терористи обстріляли мирні міста України і 31 грудня 2022 року – з 12:20 почалася чергова масована атака. Росіяни запустили 20 ракет, 12 з яких вдалося збити нашій ППО. Крім того, у новорічну ніч українські військові ліквідували 45 шахедів, якими рашисти намагалися зіпсувати свято українцям. Але, як сказали наші військові: «Тринадцять у 2022-му і 32 – у новому 2023-му році. Зіпсувати свято українцям не вийшло!».

    14 січня 2023 року наступна масована ракетна атака та трагічний день, який забрав життя мирних мешканців будинку в Дніпрі, куди влучила російська ракета Х-22, яку неможливо перехопити нашим силам ППО. Крім того, росіяни атакували міста крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555, морського базування «Калібр» та керованими авіаційними ракетами Х-59. Окупанти також застосували ракети 48Н6ДМ від зенітного комплексу С-400 для ударів по Києву з Брянської області. Були влучання в енергетичні та промислові об'єкти України. Значні руйнування житлових будинків. Внаслідок ракетних ударів пошкодили дев’ять блоків ТЕС, три магістральні підстанції. Енергосистема зберегла цілісність, але через значний дефіцит генерації довелось застосувати аварійні відключення. Потужні вибухи вдень 14 січня прогриміли у Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Черкаській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій областях. Під час масованого ракетного удару знищено 25 із 38 ракет різних типів. Тоді терористичний акт у Дніпрі, скоєний росіянами, забрав 46 життів ні в чому невинних людей, а ще 80 мирних українців отримали поранення. Серед жертв опинилися шестеро дітей. Крім того, ворожа ракета влучила і по приватному сектору Кривого Рогу. Снаряд прилетів по будинку у Довгинцівському районі. Тоді 34-річний чоловік загинув, ще один отримав поранення.

    Наступну масовану атаку армійці рф здійснили 26 січня 2023 року, яка почалася ще вночі з масованого нальоту шахедів. Всі 24 літальних апарата збили, однак в Київській області зафіксували й влучання ракет: пошкоджено п’ять житлових будинків та 40 автомобілів. Друга хвиля атаки сталась на світанку: було чутно вибухи в Одесі, Миколаєві, Вінниці та Київщині, зафіксовані влучання в Вінниці, Одесі, Києві. Ворог атакував Україну з літаків Ту-95МС, Су-35 та МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря. Були застосовані крилаті ракети Х-101, Х-555, Х-59, «Калібр» та гіперзвукові Х-47 «Кинжал». Також ворог обстрілював об'єкти критичної інфраструктури в Запорізькій області ракетами від С-300. Силами і засобами протиповітряної оборони України було збито 47 ракет із 55, при чому 20 з них – навколо столиці, а три з чотирьох Х-59 ракет не досягли цілей. Через ракетну атаку ворога у деяких областях запровадили аварійні відключення світла. Найбільше від ударів росіян по енергооб'єктах постраждали Київська, Одеська та Вінницька області.

    14 масована ракетна атака, яку здійснили росіяни сталася 10 лютого 2023 року. ЗСУ повідомляли про запуск по українській критичній інфраструктурі 71 ракети, 61 з яких збила протиповітряна оборона. Обстріли почались ще вночі з масових пусків шахедів. Також завдали удару ракетами від ЗРК С-300 по об'єкту критичної інфраструктури в Запорізькому районі. Зруйнували технічне обладнання та споруди. Ракети цього разу знову залітали у повітряний простір Молдови. Під час цього обстрілу росіяни використали рекордну кількість ракет від С-300 для ударів по наземних об'єктах — до 35 ракет випустили по об'єктах в Запорізькій та Харківській областях. Крім того, в той день влучання були й у Криворізькому районі, в об'єкт енергетичної інфраструктури. Там були серйозні руйнування. Поранення отримав 46-річний працівник підприємства. Пізніше стало відомо ще про одного постраждалого.

    Наступну, 15 масовану ракетну атаку, російські терористи здійснили 16 лютого 2023 року. В ніч на 16 лютого росія випустила по Україні 36 ракет, ППО знищила 16 із них. Для пусків використовували літаки стратегічної авіації Ту-22М3 та Ту-95МС з району Курська та акваторії Каспійського моря відповідно, літаки тактичної авіації Су-35 з району тимчасово окупованого Мелітополя та носії крилатих ракет в акваторії Чорного моря.

    За рік повномасштабної російсько-української війни рф випустила по Україні близько 5000 ракет, вони атакували мирні міста, житлові будинки, а також об’єкти критичної інфраструктурі.

    Першу масовану атаку росія завдала в перший день повномасштабної війни – 24 лютого 2022 року. Країна-терористка в той день випустила щонайменше 64 ракети. Почався обстріл близько 4:00 ранку з початком так званої «спецоперації», яку оголосив російський диктатор з метою захоплення України. Після його промови і почався обстріл, били крилатими та балістичними ракетами по аеродромах, військових штабах і складах майже по усій території України. Найбільше уражень ракетами зафіксували в Київській області, у щонайменше 12 різних населених пунктах відбулися удари, зокрема у Білій Церкві, Борисполі, Броварах, також під обстрілами опинилася і сама столиця. Ракети влучили і по Івано-Франківській, Волинській, Хмельницькій, Вінницькій, Житомирській, Черкаській, Полтавській, Чернігівській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Харківській та Дніпропетровській областях, у тому числі й Кривого Рогу.

    Після цього окупанти били ракетами, але не фіксувалися саме масовані атаки. Вже через пів року боротьби з російським ворогом божевільна країна знову взялася за ракетний терор українців і почала намагатися вивести із ладу об’єкти критичної інфраструктури нашої країни. 11 вересня 2022 року, в неділю росіяни випустили по Україні 12 крилатих ракет морського та повітряного базування — «Калібр» та Х-101. Українським ППО вдалось знищити 9 із 12 ракет, однак росіянам вдалось обстріляти Зміївську ТЕС та три підстанції високої напруги, внаслідок чого було знеструмлено 40 підстанцій різної напруги. Також атакували в той день і Харківську ТЕЦ, частково була зруйнована адміністративна будівля, тоді виникла величезна пожежа. Під час обстрілів загинули четверо енергетиків, троє дістали поранення. Сотні тисяч споживачів залишались без світла на Полтавщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Сумщині та Донеччині. Проте електропостачання вдалось відновити у доволі стислі терміни.

    Третя масована ракетна атака прийшлася на 10 жовтня 2022 року. Також сюди можна віднести і атаку дронів по Києву, яку здійснили окупанти 17 жовтня. Більше того, протягом того ж тижня, починаючи з 10 числа, відбувалися масовані удари по енергооб’єктах. 10 жовтня росіяни атакували енергетичну інфраструктуру України, випустивши 85 крилаті ракети повітряного, морського та наземного базування, балістичні ракети, зенітні керовані ракети, розвідувальні та ударні БпЛА типу Shahed-136. Від обстрілів загинули 23 людини, ще 100 отримали поранення. Станом на 10:00 того дня було пошкоджено 11 важливих споруд енергетики у восьми регіонах та місті Києві. Частину областей знеструмили. «Укренерго» повідомила, що у деяких містах і населених пунктах країни можливі перебої з електропостачанням. Усього протягом 10 жовтня та під час менш потужних обстрілів у два наступні дні, ракетними ударами пошкодили 28 об'єктів енергетичної інфраструктури. Протягом наступного тижня, до 18 жовтня, ракетами та дронами-камікадзе росіяни уразили та пошкодили 408 об'єктів інфраструктури, із них понад 45 – об'єкти енергетичної інфраструктури, також відомо про пошкодження 180 житлових будників. Часті обстріли енергетичної інфраструктури протягом наступних днів, а надто 19 жовтня, завдали суттєвої шкоди. Національний оператор НЕК «Укренерго» був змушений вдатися до планових відключень споживачів. І вже тоді ми дізналися, що з настанням холодів частота вимкнень може зростати.

    Четверта масована ракета атака сталася 22 жовтня 2022 року. Вона ж була другою, що спрямована по енергетичним об’єктам України. Рашисти випустили 33 ракети, з яких 18 ракет перехопили ППО а 15 влучили по важливих енергетичних спорудах у Кропивницькому і Голованівському районах Кіровоградщини, по енергообʼєкту Одеської області та міста Рівне.

    Вранці 31 жовтня 2022 року відбувся третій великий ракетний удар по енергетичній інфраструктурі України. Саме того дня росіяни ввели у свою тактику, а саме: пуски ракет у декілька хвиль. Армійці рф запустили 78 ракет із літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95/Ту-160 випустили 55 крилатих ракет Х-101 та одну Х-59 з півночі Каспійського моря та з району Волгодонська. Сили та засоби Повітряних сил тоді знищили 44 крилаті ракети. Окрім того, росіяни завдали ударів 22 ракетами з комплексу С-300 та застосували 5 безпілотників. Внаслідок цього окупанти пошкодили 18 об'єктів у 10 областях, знеструмили ділянки залізниці та сотні населених пунктів у семи областях України. Ракети поцілили по Київській, Кіровоградській, Запорізькій, Чернівецькій, Черкаській, Харківській областях, на Вінниччині збита ракета впала на цивільні будівлі. Росіяни завдали ракетних ударів по Дніпровській ГЕС, Дністровській ГЕС і Кременчуцькій ГЕС. Внаслідок ударів по об'єктах критичної інфраструктури в Київської області близько 80% споживачів столиці залишилися без води, були перебої зі світлом. Того ж дня ворожі ракети порушили повітряний простір Молдови.

    Наступна ракетна атаки по містам України відбулася 15 листопада 2022 року, окупанти вели четвертий масований ракетний удар по енергетичним спорудам України, який за кількістю випущених ракет — 96 одиниць, перевершив попередні ракетні обстріли. Зі стратегічних бомбардувальників Ту-95, Ту-160 з району Каспійського моря та Ростовської області запустили ракети типу Х-101 та Х-555. Водночас, з акваторії Чорного моря запустили «Калібри». За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля ракетними ударами росіяни вивели з ладу майже половину енергосистеми України. Але в цей день на озброєнні українських військових вже були засоби протиповітряної оборони ЗРК IRIS-T SLM та NASAMS. 15 листопада Протиповітряна оборона збила 75 крилатих ракет, дві керовані авіаційні ракети Х-59, 10 шахедів, один БпЛА «Оріон» та один «Орлан-10».

    23 листопада 2022 року Україна знов опинилася під масованою ракетною атакою, саме в цей і трапився перший блекаут по всій країні. Окупанти випустили 70 ракет, нашим військовим тоді вдалося збити 51 ракету. Через ушкодження інфраструктури були запроваджені аварійні вимкнення електричної енергії по всій території України. Повернути знеструмлені АЕС до енергомережі вдалось лише наступного дня, 24 листопада. Лише Запорізька АЕС лишилась працювати на дизель-генераторах. В шахтах Дніпропетровської області через знеструмлення опинились заблокованими майже три тисячі гірників. Понад 85% потягів «Укрзалізниці» затримались в дорозі на понад годину. Більш того, через перебої без електричної енергії залишилась і Молдова. Всього по всій країні внаслідок ракетного обстрілу за даними Національної поліції станом на 24 листопада загинуло десятеро осіб, серед них двоє дітей, ще 52 особи зазнали поранень. Згодом в лікарні загинула сьома людина внаслідок удару по Вишгороду. У Кривому Розі в той день ввели в дію план роботи при повній відсутності електроенергії. Лікарні підключили до генераторів, де можливо підключили і водозабори, насосні та малі котельні. Але все ж таки більшість мешканців міста залишалися без води. Світла не було по всій країні.

    Слідом за цим прийшла наступна російська ракетна атака 5 грудня 2022 року, вона стала шостою по енергетичній інфраструктурі. Цього разу обстріл припав на 28-му річницю підписання Будапештського меморандуму. Ще однією особливістю цього обстрілу стали удари по аеродромах стратегічної російської авіації «Енгельс» та «Дягілєво». Завдяки їм вийшли з ладу кілька стратегічних ракетоносців, у випадку Дягілєво — Ту-22М3, споряджений ракетою Х-22, а в «Енгельсі» — пошкоджений Ту-95МС. В той день Повітряні сили відбили масований ракетний удар по Україні та збили більше 60 із понад 70 ракет окупантів. Частина однієї з ракет знову впала поряд з містом Бричани на півночі Молдови. У Молдові були тимчасові перебої з постачанням електричної енергії. Внаслідок завданих ушкоджень об'єктам інфраструктури довелось застосувати аварійні відключення електричної енергії, однак енергосистема України зберегла цілісність та працювала синхронно з Європейською електромережею.

    16 грудня 2022 року терористи запустили по нашій державі 76 ракет, які направляли по об’єктах енергетичної інфраструктури. 60 з них збила протиповітряна оборона України. Ця атака стала наймасовішою для столиці, адже рашисти випустили по ній 40 ракет, 37 з яких знищило наше ППО. Крім того, влучання були і в Кривому Розі. Ракета влучила по в житловий будинок у Тернівському районі міста. Російський снаряд вбив молоду пару і їх півторарічного сина, 64-рчіну жінку. Пізніше у лікарні помер ще один 51-річний чоловік.

    Напередодні Нового року росіяни не полишали надії зіпсувати свята українців та залякати наших громадян. Тож вони знову атакували ракетами українські міста. 29 грудня 2022 року о 8:00 ранку окупанти випустили по нам шахеди та ракети, які запускали з кораблів і стратегічних бомбардувальників, а також із ЗРК С-300. Сили ППО збили 54 із 69 російських ракет. Також терористи обстріляли мирні міста України і 31 грудня 2022 року – з 12:20 почалася чергова масована атака. Росіяни запустили 20 ракет, 12 з яких вдалося збити нашій ППО. Крім того, у новорічну ніч українські військові ліквідували 45 шахедів, якими рашисти намагалися зіпсувати свято українцям. Але, як сказали наші військові: «Тринадцять у 2022-му і 32 – у новому 2023-му році. Зіпсувати свято українцям не вийшло!».

    14 січня 2023 року наступна масована ракетна атака та трагічний день, який забрав життя мирних мешканців будинку в Дніпрі, куди влучила російська ракета Х-22, яку неможливо перехопити нашим силам ППО. Крім того, росіяни атакували міста крилатими ракетами повітряного базування Х-101/Х-555, морського базування «Калібр» та керованими авіаційними ракетами Х-59. Окупанти також застосували ракети 48Н6ДМ від зенітного комплексу С-400 для ударів по Києву з Брянської області. Були влучання в енергетичні та промислові об'єкти України. Значні руйнування житлових будинків. Внаслідок ракетних ударів пошкодили дев’ять блоків ТЕС, три магістральні підстанції. Енергосистема зберегла цілісність, але через значний дефіцит генерації довелось застосувати аварійні відключення. Потужні вибухи вдень 14 січня прогриміли у Київській, Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській, Харківській, Черкаській, Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій областях. Під час масованого ракетного удару знищено 25 із 38 ракет різних типів. Тоді терористичний акт у Дніпрі, скоєний росіянами, забрав 46 життів ні в чому невинних людей, а ще 80 мирних українців отримали поранення. Серед жертв опинилися шестеро дітей. Крім того, ворожа ракета влучила і по приватному сектору Кривого Рогу. Снаряд прилетів по будинку у Довгинцівському районі. Тоді 34-річний чоловік загинув, ще один отримав поранення.

    Наступну масовану атаку армійці рф здійснили 26 січня 2023 року, яка почалася ще вночі з масованого нальоту шахедів. Всі 24 літальних апарата збили, однак в Київській області зафіксували й влучання ракет: пошкоджено п’ять житлових будинків та 40 автомобілів. Друга хвиля атаки сталась на світанку: було чутно вибухи в Одесі, Миколаєві, Вінниці та Київщині, зафіксовані влучання в Вінниці, Одесі, Києві. Ворог атакував Україну з літаків Ту-95МС, Су-35 та МіГ-31К та кораблів з акваторії Чорного моря. Були застосовані крилаті ракети Х-101, Х-555, Х-59, «Калібр» та гіперзвукові Х-47 «Кинжал». Також ворог обстрілював об'єкти критичної інфраструктури в Запорізькій області ракетами від С-300. Силами і засобами протиповітряної оборони України було збито 47 ракет із 55, при чому 20 з них – навколо столиці, а три з чотирьох Х-59 ракет не досягли цілей. Через ракетну атаку ворога у деяких областях запровадили аварійні відключення світла. Найбільше від ударів росіян по енергооб'єктах постраждали Київська, Одеська та Вінницька області.

    14 масована ракетна атака, яку здійснили росіяни сталася 10 лютого 2023 року. ЗСУ повідомляли про запуск по українській критичній інфраструктурі 71 ракети, 61 з яких збила протиповітряна оборона. Обстріли почались ще вночі з масових пусків шахедів. Також завдали удару ракетами від ЗРК С-300 по об'єкту критичної інфраструктури в Запорізькому районі. Зруйнували технічне обладнання та споруди. Ракети цього разу знову залітали у повітряний простір Молдови. Під час цього обстрілу росіяни використали рекордну кількість ракет від С-300 для ударів по наземних об'єктах — до 35 ракет випустили по об'єктах в Запорізькій та Харківській областях. Крім того, в той день влучання були й у Криворізькому районі, в об'єкт енергетичної інфраструктури. Там були серйозні руйнування. Поранення отримав 46-річний працівник підприємства. Пізніше стало відомо ще про одного постраждалого.

    Наступну, 15 масовану ракетну атаку, російські терористи здійснили 16 лютого 2023 року. В ніч на 16 лютого росія випустила по Україні 36 ракет, ППО знищила 16 із них. Для пусків використовували літаки стратегічної авіації Ту-22М3 та Ту-95МС з району Курська та акваторії Каспійського моря відповідно, літаки тактичної авіації Су-35 з району тимчасово окупованого Мелітополя та носії крилатих ракет в акваторії Чорного моря.

    Теги
    • #ракетний удар